czwartek, 12 czerwca 2014

Sałatki na letnie upały

Lato zbliża się wielkimi krokami… przed Tobą sezon na wyśmienite sałatki – kolorowe, pełne sezonowych owoców i warzyw, istne słońce na talerzu!

Z TRUSKAWKAMI, BORÓWKAMI, KOZIM SERKIEM:

KŁADNIKI (Na 1porcję)
TRUSKAWKI ½ szklanki / 50 g
BORÓWKI ½  szklanki / 50 g
RUKOLA 1 garść / 50 g
SZPINAK 1 garść / 50 g
TWAROŻEK KOZI 2 łyżki / 50 g
ORZECHY WŁOSKIE 3-4 rozłupane / 20 g
OLIWA Z OLIWEK / OLEJ ARGANOWY do smaku
SYROP BALSAMICZNY do smaku
WYKONANIE:
Wszystkie świeże składniki płuczemy, rukolę i szpinak układamy na talerzu. Truskawki po obraniu szypułek i pokrojeniu na kawałki, układamy na zieleninie. Dodajemy borówki, serek kozi i rozłupane orzechy. Całość skrapiamy oliwą i syropem balsamicznym.

Z JAJKIEM, RZODKIEWKĄ I OGÓRKAMI GRUNTOWYMI:

SKŁADNIKI (Na 1porcję)
SAŁATA LODOWA / MASŁOWA kilka liści / 50 g
JAJKO 1 sztuka / 60 g
CEBULA CZERWONA ½ małej / 20 g
OGÓRKI GRUNTOWE małe 2 sztuki / 80 g
RZODKIEWKA 1 główka / 10 g
Dressing:
OLIWA Z OLIWEK / OLEJ ARGANOWY 1 łyżka / 12 g
OCET RYŻOWY / OCET JABŁKOWY / OCET WINNY 1 łyżeczka / 5 g
SÓL / SOS SOJOWY, PIEPRZ do smaku
WYBRANE ŚWIEŻE ZIOŁO (lubczyk, pietruszka) kilka listków, poszarpanych, drobno poszatkowanych
CUKIER TRZCINOWY 1 łyżeczka / 5 gram
WYKONANIE:
Gotujemy jajko na półtwardo. W szklance mieszamy składniki na dressing. Wszystkie warzywa płuczemy, kroimy na plastry. Sałatę układamy na talerzu. Następnie pozostałe warzywa: ogórki, rzodkiewkę, cebulę. Na końcu kładziemy obrane i pokrojone jajko, skrapiamy dressingiem.

Z FETĄ / TOFU / TWAROGIEM, TRUSKAWKAMI I CUKINIĄ:

SKŁADNIKI (Na 1porcję)
SAŁATA MASŁOWA kilka liści / 50 g
CUKINIA 1 mała / 70 g
SEREK FETA / TOFU / TWAROGOWY ok 1/2 opakowania / ok 100 g
TRUSKAWKI do dekoracji
OCET RYŻOWY / OCET JABŁKOWY do smaku
WYBRANE SUSZONE ZIOŁA do smaku (np. zioła prowansalskie)
SOS SOJOWY, PIEPRZ do smaku
OLIWA Z OLIWEK / OLEJ ARGANOWY do smaku
WYKONANIE:
Sałatę, cukinię i truskawki płuczemy, sałatę szarpiemy. Cukinię kroimy wzdłuż i podgotowujemy kilka minut na parze. W międzyczasie przygotowujemy dressing: Do szklanki wlewamy olej / oliwę, ocet, sos sojowy, zioła. Mieszamy i odstawiamy na bok. Sałatę układamy na talerzu, dokładamy podgotowane plastry cukinii, oraz truskawki. Na całość kładziemy kawałki sera, a następnie polewamy dressingiem.

Z MIESZANKĄ WARZYWNĄ I SOSEM MASCARPONE:

SKŁADNIKI (Na 1porcję)
SZPINAK 1 garść / 50 g
BROKUŁY kilka różyczek / ok 80 g
KALAFIOR kila różyczek / ok 80 g
MARCHEWKA BABY 3-4 sztuki / 80 g
JOGURT NATURALNY 2 – 3 łyżki / 30-40 g
SEREK MASCARPONE 1 łyżka / 12 g
NASIONA SŁONECZNIKA 1 łyżeczka / 5 g
PESTKI DYNI 1 łyżeczka / 5 G
PIEPRZ, SÓL HIMALAJSKA / SOS SOJOWY do smaku
WYKONANIE:
Mix warzyw płuczemy i podgotowujemy na parze przez 10-12 min. W międzyczasie układamy na talerzu umyte liście szpinaku.. Przygotowujemy sos : mieszamy w szklance jogurt naturalny z serkiem mascarpone i przyprawami. Ugotowane i ostudzone warzywa układamy na szpinaku. Polewamy przygotowanym sosem. Całość posypujemy nasionami.


Brak komentarzy: