Fajnie by było dostać takie same:
----------------
Podam przepisy, mniam:
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/przepisy.html
kotlettv.pl
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.
Pasta jajeczna z fetą
Składniki, 2 porcje:• 3 jajka ugotowane na twardo
• 100 g sera typu feta (z krowiego mleka)
• 1 łyżka majonezu
• 1 filiżanka rzeżuchy lub 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Jajka ugotować na twardo: włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i zagotować. Gotować przez 6 minut licząc od momentu zagotowania wody. Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do miseczki, dodać pokrojoną w kosteczkę fetę i wymieszać, dodać majonez, rzeżuchę lub szczypiorek (trochę zachować do dekoracji), doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, włożyć do miseczki i udekorować.
---------------------------
Sałatka z jajkiem i fetą
Składniki, 2 porcje:
• 2 jajka
• 100 g sera typu feta
• 1/4 sałaty lodowej
• garść roszponki
• 4 rzodkiewki
• 1/4 ogórka szklarniowego
• 1 zielona papryczka chili (nie jest ostra)
• rzeżucha lub kiełki brokuła (opcjonalnie)
• szczypiorek
• sól i pieprz
Sos:
• 2 łyżki musztardy miodowej
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka sera typu feta
Przygotowanie:
Najróżniejsze:
----------------
Podam przepisy, mniam:
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/przepisy.html
kotlettv.pl
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.
Pasta jajeczna z fetą
Składniki, 2 porcje:• 3 jajka ugotowane na twardo
• 100 g sera typu feta (z krowiego mleka)
• 1 łyżka majonezu
• 1 filiżanka rzeżuchy lub 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Jajka ugotować na twardo: włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i zagotować. Gotować przez 6 minut licząc od momentu zagotowania wody. Odcedzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do miseczki, dodać pokrojoną w kosteczkę fetę i wymieszać, dodać majonez, rzeżuchę lub szczypiorek (trochę zachować do dekoracji), doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, włożyć do miseczki i udekorować.
---------------------------
Sałatka z jajkiem i fetą
Składniki, 2 porcje:
• 2 jajka
• 100 g sera typu feta
• 1/4 sałaty lodowej
• garść roszponki
• 4 rzodkiewki
• 1/4 ogórka szklarniowego
• 1 zielona papryczka chili (nie jest ostra)
• rzeżucha lub kiełki brokuła (opcjonalnie)
• szczypiorek
• sól i pieprz
Sos:
• 2 łyżki musztardy miodowej
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka sera typu feta
Przygotowanie:
- Jajka ugotować: włożyć do ciepłej wody, zagotować i od tego momentu liczyć 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skorupek.
- Sałatę i roszponkę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterki. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obranego ogórka oraz cienko pokrojoną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem (jeśli sałatka ma postać na stole, wówczas można nie doprawiać), delikatnie przemieszać.
- Dodać pokrojone jajka (na grube plasterki lub na połówki), pokrojoną w kosteczki fetę, posypać szczypiorkiem i rzeżuchą. Polać sosem: w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu (aby feta dobrze rozprowadziła się w sosie i nie było grudek, można najpierw rozetrzeć ją łyżką z miodem, później z resztą składników)
--------------------
Pomysły na zdrowe śniadanie :
Kanapki z bułki grahamki z sałatą, ogórkiem, jajem na twardo i szczypiorkiem
Składniki:
- bułka grahamka
- sałata do woli
- ogórek gruntowy bez skórki
- jajo gotowane na twardo
- szczypiorek do woli
------------
Musli wielo zbożowe z jogurtem naturalnym i malinami
Składniki:
- jogurt naturalny – 150 g mały kubeczek
- musli z suszonymi owocami i orzechami – 2 łyżki
- otręby pszenne – łyżeczka
- kilka malin, truskawek lub borówek amerykańskich
--------------
Kanapka z chleba żytniego razowego, z nasionami słonecznika, z ogórkiem kiszonym, łososiem i szczypiorkiem
Składniki:
- chleb żytni razowy z nasionami słonecznika – 2 kromki
- ogórek kiszony lub konserwowy – 1/2 średniego
- łosoś wędzony na gorąco lub łosoś pieczony – mały kawałek (50 g)
- szczypiorek – łyżka siekanego
------------------------------------
Najróżniejsze:
Kilka złotych zasad:
- Śniadanie trzeba jeść zawsze! Musimy tak zagospodarować swój poranny czas, aby starczyło go na przekąszenie czegoś po przebudzeniu. Jeśli mamy mało czasu dobrze wziąć choćby owoc, nie napracujemy się przy przygotowaniu, nie trzeba zmywać no i możemy go zjeść nawet w drodze do pracy, czy szkoły. Dlaczego nie warto rezygnować z porannego posiłku? Ponieważ wtedy istnieje duże ryzyko, że w porze obiadu lub kolacji dosłownie rzucisz się na lodówkę i wyjesz z niej wszystko co tylko możesz. Przestaniesz jeść dopiero, kiedy żołądek będzie pełen, przez co go rozciągniesz, a Twój organizm, w obawie, że będzie musiał czekać długo na kolejny posiłek zacznie robić zapasy i odkładać tłuszcz na brzuchu, udach, czy w formie popularnych „boczków”. Inaczej rzecz ujmując, omijanie śniadań sprzyja przyrostowi wagi, natomiast jeśli będziemy jeść poranny posiłek, to nie tylko pomoże to w utrzymaniu wagi, ale także może pomóc w schudnięciu.
- Jeśli się odchudzasz, mimo wszystko nie odmawiaj sobie śniadania, po prostu zadbaj o to, aby było mniej kaloryczne i przede wszystkim mniejsze objętościowo.
- Im później, tym mniej kalorycznie, no chyba, że męczy Cię kac, wtedy obfite i kaloryczne śniadanie jest jak najbardziej wskazane.
- Jedz śniadanie do godziny po przebudzeniu, ponieważ to właśnie wtedy organizm potrzebuje najwięcej energii. W czasie snu organizm zwalnia metabolizm, a śniadanie pozwala mu wrócić do „trybu dziennego”.
- Wiele osób zapomina o drugim śniadaniu, a tymczasem jest ono równie ważne jak pierwsze. Powinniśmy je jeść 2-3 h po pierwszym śniadaniu, co pomoże zapobiec podjadaniu batoników i innych „zapychaczy”.
Zdrowe jedzenie: Warzywa bez ograniczeń
Duża objętość i zawartość błonnika zawarta w warzywach sprawia, że czujemy się bardziej syci, a spożywanie ich umożliwia regularną przemianę materii i ułatwia trawienie.
Zdrowe jedzenie: Postaw na sałatki
Sałatki warzywne to nie tylko źródło witamin i minerałów, ale także świetny pomysł na kolacje. Im później jemy - tym posiłki powinny być lżejsze i mniej kaloryczne. Sałatki mają niewiele kalorii, o ile oczywiście nie są przyrządzane na bazie majonezu czy śmietany. Dodatki w postaci sosów podwyższają ich bilans kaloryczny.
Zdrowe jedzenie: Pij dużo wody, ale nie w trakcie jedzenia
Czy wiesz, że pragnienie pojawia się, gdy poziom wody w organizmie spada prawie 4–5% poniżej normy. Wodę należy pić jak najczęściej, nawet wtedy, gdy nie czujemy pragnienia. Czasem sięgamy po jedzenie, bo chce się nam po prostu pić. Pamiętaj jednak, aby nie pić podczas jedzenia. Płyn sprawia, że pokarm ubija się w żołądku, co sprawia, że jemy więcej. Rozcieńcza on także soki trawienne, powodując wzdęcia. Pij przed jedzeniem, albo po zakończeniu posiłku.Picie przed jedzeniem dotyczy szczególnie osób otyłych, u których występują zaburzenia łaknienia. Wypicie 10 minut przed jedzeniem znacznej ilość wody, powoduje, że żołądek zaczyna wysyłać do mózgu sygnał o sytości. W ten sposób mamy szansę zjeść mniej.
Dobra rada: Odstaw także wszelkiego rodzaju gazowane, sztuczne i słodkie napoje!
Dobra rada: Odstaw także wszelkiego rodzaju gazowane, sztuczne i słodkie napoje!
Zdrowe jedzenie - głodówki sprzyjają tyciu
Stosowanie głodówek, sprawia, że organizm pozbawiony energii z pokarmów spowalnia procesy metaboliczne, co z kolei powoduje, że spalanie tłuszczu zachodzi wówczas bardzo wolno. Niekiedy spadek wagi oznacza, że spalają się pozbawione składników odżywczych mięśnie.
Dobra rada: Odstaw przekąski typu: paluszki, orzeszki, chipsy, batoniki.
Dobra rada: Odstaw przekąski typu: paluszki, orzeszki, chipsy, batoniki.
Ajj ja chcę takie samo śniadanko!!
<3
Napiszę potem, bye!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz