Przepisy na kawę:
Kawa z miodem i cynamonem
KAWA Z MIODEM I CYNAMONEM - składniki:
KAWA Z MIODEM I CYNAMONEM - sposób przygotowania: Na spód szklanki do latte wlej dwie łyżki miodu (ale możesz użyć też filiżanki czy kubka). Następnie zasyp miód łyżeczką cynamonu i delikatnie zalej kawą, mniej więcej do 3/4 poziomu szklanki. Powoli dodaj ciepłe mleko. Jeżeli jest spienione, możesz też posypać cynamonem mleczną piankę. Przez ścianki szklanki będzie widać idealnie oddzielone warstwy: złocistą, brązową, beżową i białą.
KAWA Z MIODEM I CYNAMONEM - sposób przygotowania: Na spód szklanki do latte wlej dwie łyżki miodu (ale możesz użyć też filiżanki czy kubka). Następnie zasyp miód łyżeczką cynamonu i delikatnie zalej kawą, mniej więcej do 3/4 poziomu szklanki. Powoli dodaj ciepłe mleko. Jeżeli jest spienione, możesz też posypać cynamonem mleczną piankę. Przez ścianki szklanki będzie widać idealnie oddzielone warstwy: złocistą, brązową, beżową i białą.
----------------------
Kawa z lodami i bitą śmietaną
Co kupić
- krem czekoladowy Mister Choc lub rozpuszczona czekolada Fin Carre : 20 g
- mocna kawa rozpuszczalna Monte Santos: 1 filiżanka
- lody Nobilissima, waniliowe lub czekoladowe: 2 kulki
Na jedną szklankę
Na dno wysokiej szklanki wkładamy krem czekoladowy lub rozpuszczoną czekoladę. Zalewamy filiżanką gorącej kawy, nakładamy bitą śmietanę i dokładamy kulki lodów.
-----------------------
Kawa z lodami waniliowymi
SKŁADNIKI:
- 50 ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo,
- 150 ml (3/4 szklanki) mleka,
- 3 gałki lodów waniliowych.
PRZYGOTOWANIE:
Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Do wysokiej szklanki wlać napar kawy i zimne mleko, a następnie włożyć 3 gałki lodów waniliowych.
- 50 ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo,
- 150 ml (3/4 szklanki) mleka,
- 3 gałki lodów waniliowych.
PRZYGOTOWANIE:
Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Do wysokiej szklanki wlać napar kawy i zimne mleko, a następnie włożyć 3 gałki lodów waniliowych.
---------------------------
Waniliowa kawa z lodami i karmelową pianką
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować mleczną piankę przy pomocy dyszy spieniającej ekspresu Nespresso lub spieniacza Aeroccino, dodać syrop karmelowy i odstawić na bok
- W dużej szklance zaparzyć dwie kawy espresso i wlać do dużej schłodzonej filiżanki
- Szybko dodać gałkę lodów i przykryć mleczną pianką
- Udekorować wiórkami czekoladowymi.
---------------------
Piernikowa kawa po wiedeńsku
PRZYGOTOWANIE
- Przygotuj bitą śmietanę z syropem w syfonie.
- Użyj dwóch wkładów i pozostaw ją na 2 godz. w lodówce, aby się schłodziła.
- Nałóź łyżeczkę miodu do filiżanki PIXIE Dharkan, a następnie przygotuj w niej kawę Ristretto Dharkan Grand Cru (25 ml) i dodaj na wierzch bitą śmietanę.
- Dekoracja: Udekoruj kawę odrobiną miodu i orzechami.
---------------------
http://www.nespresso.com/ultimate-coffee-creations/PL/pl/przepisy-kawowe
Kawa zawsze dobra na każdą porę dnia;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz