czwartek, 8 maja 2014

Kawa to jest to co lubię :)


Przepisy na kawę:

Kawa z miodem i cynamonem

KAWA Z MIODEM I CYNAMONEM - składniki:
KAWA Z MIODEM I CYNAMONEM - sposób przygotowania: Na spód szklanki do latte wlej dwie łyżki miodu (ale możesz użyć też filiżanki czy kubka). Następnie zasyp miód łyżeczką cynamonu i delikatnie zalej kawą, mniej więcej do 3/4 poziomu szklanki. Powoli dodaj ciepłe mleko. Jeżeli jest spienione, możesz też posypać cynamonem mleczną piankę. Przez ścianki szklanki będzie widać idealnie oddzielone warstwy: złocistą, brązową, beżową i białą.

----------------------


Kawa z lodami i bitą śmietaną

Co kupić

  • krem czekoladowy Mister Choc lub rozpuszczona czekolada Fin Carre : 20 g
  • mocna kawa rozpuszczalna Monte Santos: 1 filiżanka
  • lody Nobilissima, waniliowe lub czekoladowe: 2 kulki

Na jedną szklankę

Na dno wysokiej szklanki wkładamy krem czekoladowy lub rozpuszczoną czekoladę. Zalewamy filiżanką gorącej kawy, nakładamy bitą śmietanę i dokładamy kulki lodów.
-----------------------

Kawa z lodami waniliowymi

SKŁADNIKI: 
- 50 ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo, 
- 150 ml (3/4 szklanki) mleka, 
- 3 gałki lodów waniliowych. 

PRZYGOTOWANIE: 
Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Do wysokiej szklanki wlać napar kawy i zimne mleko, a następnie włożyć 3 gałki lodów waniliowych. 

---------------------------


Waniliowa kawa z lodami i karmelową pianką

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotować mleczną piankę przy pomocy dyszy spieniającej ekspresu Nespresso lub spieniacza Aeroccino, dodać syrop karmelowy i odstawić na bok
  • W dużej szklance zaparzyć dwie kawy espresso i wlać do dużej schłodzonej filiżanki
  • Szybko dodać gałkę lodów i przykryć mleczną pianką
  • Udekorować wiórkami czekoladowymi.
---------------------

Piernikowa kawa po wiedeńsku

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotuj bitą śmietanę z syropem w syfonie.
  • Użyj dwóch wkładów i pozostaw ją na 2 godz. w lodówce, aby się schłodziła.
  • Nałóź łyżeczkę miodu do filiżanki PIXIE Dharkan, a następnie przygotuj w niej  kawę Ristretto Dharkan Grand Cru (25 ml)  i dodaj na wierzch bitą śmietanę.
  • Dekoracja: Udekoruj kawę odrobiną miodu i orzechami.
---------------------

http://www.nespresso.com/ultimate-coffee-creations/PL/pl/przepisy-kawowe


Kawa zawsze dobra na każdą porę dnia;)

Brak komentarzy: