Cudowne i słodkie;]
(przepisy wzięte z internetu)
---------------------------------------------------------------------------------------
Pierniczki z nadzieniem
czas: ok. 1,5 h
liczba porcji: ok. 30 pierniczków
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka przypraw do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 6 łyżek wody
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)
nadzienie:
- ulubione powidła, konfitury lub dżem
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty)
KROK 1
Wszystkie składniki przekładam na blat i zagniatam ciasto, wody dodaję stopniowo. W przepisie napisałam, że ok. 6 łyżek, zaczynam od 4 i po prostu dolewam w trakcie ugniatania (konsystencja ciasta zależy od miodu, im bardziej płynny, tym troszkę mniej wody wychodzi). Ciasto musi być lepkie. Kakao można dodać, ale nie trzeba.
KROK 2
Ciasto dzielę na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkuję między arkuszami papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje i jest równe).
KROK 3
Na jeden płat rozwałkowanego ciasta małą łyżeczką nakładampowidła. Układam je w takich odstępach, aby dało się wycinać kształty.
KROK 4
Ciasto dociskam, aby dobrze się zlepiło (jak jest lepkie, to zlepia się bez wysiłku). Wycinam foremką ulubione kształty. Ja wybrałam gwiazdki, to całkiem prosty kształt, w zasadzie tylko z jednego pierniczka podczas pieczenia wypłynęło troszkę dżemu, nic nie musiałam poprawiać. Serduszka są mniej wdzięczne (kilka się zbuntowało, ale oczywiście na smak nie ma to wpływu ;-)). Proste są jeszcze kwadraciki i kwiatki.
KROK 5
Układam gwiazdki na blaszce do pieczenia, ja zazwyczaj przenoszę fragmenty papieru z wyciętymi pierniczkami(tak, żeby ich dodatkowo nie zniekształcić). Można jednak pomóc sobie łopatką do tortów, dobrze się spisuje. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarnikuprzez 15–20 minut. Ja piekłam około 18, wszystko zależy od wielkości kształtu.
KROK 6
Po upieczeniu lekko wystudzone pierniczki smaruję gęstym lukrem (wymieszany cukier puder z wodą). Wstawiam te posmarowane pierniczki na 1–2 minutki do nagrzanego piekarnika (około 180°C, ale jak będzie 150°C to nie ma różnicy). Lukier fajnie podeschnie, a pierniczki będą mięciutkie. Napisałam 1–2 minuty, ale gdy na lukrze zaczną się pojawiać bąbelki, to należy wyłączyć, chyba, że chcecie efekt popękania to potrzymajcie te bąbelki :) Podaję cieplutkie, smacznego!
-----------------------------------------------------------------------------
http://kotlet.tv/
Fajna stronka z przepisami;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz