OWSIANKA Z MANGO I MARAKUJĄ
Posypana brązowym cukrem i skropiona sokiem z pomarańczy.
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego w wersji wegańskiej)
DO PODANIA
- brązowy cukier do posypania
- świeży sok z pomarańczy (2 łyżki na porcję)
- mango pokrojone w kostkę (1/4 owocu na porcję)
- marakuja (1/2 owocu na porcję)
PRZYGOTOWANIE
- Płatki owsiane zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia (bez mieszania). Zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Płatki zdjąć z gazu, dodać mleko i wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę nalać do talerzy, każdą porcję posypać brązowym cukrem i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na wierzch ułożyć kawałki mango i pół wydrążonego owoca marakui.
--------------------------------------------------------------------------------------
OWSIANKA Z NASIONAMI CHIA
i owocami
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- 2 szklanki mleka (dowolnego np. krowiego, owsianego, migdałowego, kokosowego) lub wody lub pół na pół mleka i wody
- 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1/3 owocu granatu
- 1 łyżka soku z cytryny
- dowolny słodzik: cukier, syrop klonowy, miód
PRZYGOTOWANIE
- Do rondelka wsypać płatki owsiane, nasiona chia, zalać mlekiem/wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut na małym ogniu co chwilę mieszając. Płatki błyskawiczne gotują się krócej, ok. 5 minut.
- W czasie gdy gotują się płatki przygotować owocową salsę: do miseczki włożyć pokrojone na kawałeczki truskawki, dodać wyłuskane ziarenka granatu, skropić sokiem z cytryny, posłodzić, wymieszać. Owsiankę wyłożyć do głębokich talerzy, dodać salsę i podawać.
------------------------------------------------------------------------------------
OWSIANKA
SKŁADNIKI
- 1 miarka płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
- 3 miarki wody
- mielony cynamon
- 1/2 miarki mleka (krowiego lub roślinnego)
PRZYGOTOWANIE
- Płatki owsiane zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Zagotować (bez mieszania), doprawić cynamonem i wymieszać. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze kilka minut do miękkości, co jakiś czas mieszając.
- Płatki zdjąć z gazu, dodać mleko i wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami.
PROPOZYCJA PODANIA
- plasterki banana skropione sokiem z cytryny
- sezonowe świeże owoce (truskawki, maliny, borówki, jagody, gruszki)
- syrop klonowy lub malinowy
- starte lub PRAŻONE jabłko
- orzechy lub pestki słonecznika (najlepiej podprażone na patelni)
- DOMOWA GRANOLA
----------------------------------------------------------------------------------
Przepisy kulinarne i na śniadania biorę ze strony:
http://www.kwestiasmaku.com/
Miłego Dnia;*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz