środa, 24 lutego 2016

Przepisy na owsianki;)

OWSIANKA Z MANGO I MARAKUJĄ

Posypana brązowym cukrem i skropiona sokiem z pomarańczy.

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego w wersji wegańskiej)
DO PODANIA
  • brązowy cukier do posypania
  • świeży sok z pomarańczy (2 łyżki na porcję)
  • mango pokrojone w kostkę (1/4 owocu na porcję)
  • marakuja (1/2 owocu na porcję)

PRZYGOTOWANIE

  • Płatki owsiane zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia (bez mieszania). Zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  • Płatki zdjąć z gazu, dodać mleko i wymieszać. Tak przygotowaną owsiankę nalać do talerzy, każdą porcję posypać brązowym cukrem i skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na wierzch ułożyć kawałki mango i pół wydrążonego owoca marakui.
--------------------------------------------------------------------------------------

OWSIANKA Z NASIONAMI CHIA

i owocami

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 szklanki mleka (dowolnego np. krowiego, owsianego, migdałowego, kokosowego) lub wody lub pół na pół mleka i wody
  • 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1/3 owocu granatu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dowolny słodzik: cukier, syrop klonowy, miód

PRZYGOTOWANIE

  • Do rondelka wsypać płatki owsiane, nasiona chia, zalać mlekiem/wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut na małym ogniu co chwilę mieszając. Płatki błyskawiczne gotują się krócej, ok. 5 minut.
  • W czasie gdy gotują się płatki przygotować owocową salsę: do miseczki włożyć pokrojone na kawałeczki truskawki, dodać wyłuskane ziarenka granatu, skropić sokiem z cytryny, posłodzić, wymieszać. Owsiankę wyłożyć do głębokich talerzy, dodać salsę i podawać.
------------------------------------------------------------------------------------

OWSIANKA


SKŁADNIKI

  • 1 miarka płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
  • 3 miarki wody
  • mielony cynamon
  • 1/2 miarki mleka (krowiego lub roślinnego)

PRZYGOTOWANIE

  • Płatki owsiane zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Zagotować (bez mieszania), doprawić cynamonem i wymieszać. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze kilka minut do miękkości, co jakiś czas mieszając.
  • Płatki zdjąć z gazu, dodać mleko i wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami.

PROPOZYCJA PODANIA

  • plasterki banana skropione sokiem z cytryny
  • sezonowe świeże owoce (truskawki, maliny, borówki, jagody, gruszki)
  • syrop klonowy lub malinowy
  • starte lub PRAŻONE jabłko
  • orzechy lub pestki słonecznika (najlepiej podprażone na patelni)
  • DOMOWA GRANOLA
----------------------------------------------------------------------------------

Przepisy kulinarne i na śniadania biorę ze strony:

http://www.kwestiasmaku.com/

Miłego Dnia;*

Brak komentarzy: