wtorek, 16 lutego 2016

Fit/zdrowe porady!

Bądź fit!
Od dzisiaj zacznij motywację!!
To nic nie kosztuje a korzystnie wpływa na nasze zdrowie, urodę oraz sylwetkę!

Picie wody!
- po przebudzeniu; pomaga uaktywnić organizm
- 30 minut przed posiłkiem; wspomaga trawienie
- przed kąpielą; pomaga obniżyć ciśnienie krwi
- przed zaśnięciem; chroni przed udarem i atakiem serca
- rozpocznij dzień od szklanki wody (najlepiej z cytryną); wzmacnia ona układ odpornościowy, wyrównuje pH, ułatwia oddychanie, oczyszcza krew, pomaga schudnąć, zmniejsza zmarszczki i przebarwienia .
Woda;
-powstrzymuje apetyt
-pobudza metabolizm
-dotlenia organizm
-zwalcza skurcze
-nawilża skórę oraz błony śluzowe
-zapewnia prawidłowe samopoczucie

Korzyści picia ciepłej wody z cytryną;


CYTRYNA;
Jest dobrym źródłem;
-beta karotenu
-witaminy; B, E
- potas, magnez, żelazo ,sód
W 100 gramach cytryny znajduje się: 0,8 grama białka, 3,2 grama węglowodanów, 5,2 grama błonnika, 160 miligramów potasu, 110 miligramów wapnia, 21 miligramów fosforu, 12 miligramów magnezu, 6 miligramów sodu, 0,4 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 0,05 miligrama witaminy B1, 0,04 miligrama witaminy B2, 0,2 miligrama witaminy B3, 0,11 witaminy B6, do 80 miligramów witaminy C.

Przepisy na zdrowe obiady;

Zupa serowa z brokułami;
1. Marchewkę, cebulę i ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym z przyprawami, dodając na koniec gotowania nerkowce. Następnie całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
2. Do zmiksowanej masy dodajemy ugotowane, pokrojone brokuły i mieszamy. Podajemy z chlebem czosnkowym.

SZYBKA I PYSZNA KASZA GRYCZANA Z KALAFIOREM I CEBULKĄ

Składniki:
  • 80 suchej kaszy gryczanej
  • 1 cebula 100 g
  • łyżka oliwy 15 g
  • 150 g wędzonej szynki z indyka
  • 200 g kalafiora (zimą można wybrać mrożonkę)
  • sól, świeżo mielony pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Cebulę i szynkę pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie na złoty kolor, aż składniki zaczną wspaniale pachnąć:) Dodaj suchą kaszę gryczaną i zalej wszystko szklanką wody. Duś 5 minut, następnie dodaj różyczki kalafiora. Dopraw wszystko solą, pieprzem i majerankiem i duś, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Podczas duszenia obserwuj, czy wody nie ubyło zbyt szybko – w takiej sytuacji dolej trochę wody. 

ŁOSOŚ PIECZONY W LEKKIM SOSIE SZPINAKOWYM

Składniki:
  • Filet z łososia 200 g
  • 100 g świeżego szpinaku
  • szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
  • łyżka mąki kukurydzianej 20 g
  • 20 g sera z niebieską pleśnią
  • sól, świeżo mielony pieprz, 2 małe ząbki czosnku, gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 2 ziemniaki 200 g
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Fileta z łososia umyj i przekrój na pół. Szpinak dokładnie opłucz i posiekaj. Odlej 1/4 szklanki mleka i wymieszaj w nim mąkę kukurydzianą. Pozostałą część mleka podgrzej w rondelku. Do gotującego się mleka wlej mieszaninę mleka z mąką i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekany szpinak oraz starty na tarce ser. Dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i szczyptą gałki muszkatołowej. Płaty łososia natrzyj przeciśniętym przez praskę drugim ząbkiem czosnku , skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Włóż łososia do małego żaroodpornego naczynia, zalej sosem szpinakowym i piecz w piekarniku przez 15 minut.

Zupa pieczarkowa (przepis bezglutenowy)

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule uduszone z kurkumą
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • olej
  • przyprawy: czosnek, sól, zielona pietruszka

Przygotowanie

Pieczarki udusić z cebulą do miękkości. Dodać starte na grubych oczkach warzywa. Gotować do miękkości, doprawić i posypać obficie zieloną pietruszką.

Śmietanowa pierś z kurczaka z szalotką, cydrem podana z ryżem

danie

składniki:

– szklanka cydru
– pierś z kurczaka
– pół szklanki śmietany 30 % (do wytrawnych potraw)
– duże jabłko
– 4 szalotki lub małe cebulki
– przyprawy: pieprz, sól
Przygotowanie: na maśle klarowanym lub oleju podsmaż szalotki pokrojone w piórka, dodaj pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i jabłko. Duś kilka minut, dopraw do smaku i dodaj cydr. Całość duś do miękkości, na koniec dodaj śmietankę. Danie można posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Kurczak podsmażany z sezamem, imbirem i soją

Składniki na 2 porcje:

kurczak z sez, imb i soją
– 1 pierś z kurczaka
– 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paski
– 1 mała papryka zielona, pokrojona w paski
– 3 cebule dymki, posiekane
– 1 mała papryczka chili, posiekana
– 1 szklanka słodkiego groszku
– 1/2 szklanki marynaty Kikkoman Teriyaki
– 1 gałązka selera naciowego
– 2 pieczarki, pokrojone w plasterki
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 2 łyżki oleju roślinnego
Do ozdobienia:
– podsmażone ziarna sezamu
– ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Włożyć pokrojoną pierś z kurczaka do miski, obtoczyć w oleju sezamowym i pozostawić na 20 minut. Do woka nalać oleju roślinnego i podgrzać na dużym ogniu. Smażyć pierś z kurczaka przez 2-3 minuty do uzyskania złocistego koloru. Wyjąć mięso i położyć pod przykryciem. Do woka wrzucić pokrojony seler oraz papryki. następnie pieczarki, cebule dymki, chili, czosnek oraz słodki groszek. Podsmażać przez minutę lub dwie. Włożyć mięso kurczaka z powrotem do woka i wlać marynatę Kikkoman. Smażyć przez kolejne 3 do 4 minut aż warzywa zmiękną a mięso będzie gotowe.
Podawać z ryżem jaśminowym oraz podsmażonymi ziarnami sezamu.

Roladki schabowe z pieczarkami


składniki:

roladki sch z pieczarkami
– 4 kotlety schabowe bez kości
– 2 duże pieczarki
– cebula
– jajko
– mąka
– jajko
– sól
– pieprz
– tymianek
– bułka tarta
– olej do smażenia
– sałata

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, posiekać drobno, cebulę również posiekać i razem z pieczarkami usmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem a także tymiankiem. Mięso cieniutko rozbić, na nim przez środek ułożyć masę pieczarkową, zwinąć kotlety w bardzo cienkie rulony i spiąć wykałaczkami, obtoczyć roladki w mące a następnie w roztrzepanym jajku i bułce, smażyć na złoty kolor, układać na zielonych liściach sałaty i udekorować natką pietruszki.

Zapiekanka z brokułami

Składniki:

– 1 cebula
– 4 ziemniaki
– 500 g brokułów
– sól, pieprz
– 4 filety z kurczaka
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka mąki
– 250 ml białego wytrawnego wina
– 250 ml bulionu drobiowego
– 200 g śmietany
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1/2 łyżeczki cukru
– 75 goudy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i posiekać. Brokuły  oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka. Przełożyć do ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać wino, bulion i śmietanę. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować około 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Brokuły ułożyć wokół mięsa i polać sosem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyć potrawę. Zapiekać 30-40 minut.

Fasolka szparagowa z mięsem i ryżem

Składniki:

– 30 dag zielonej fasolki szparagowej
– 30 dag mięsa mielonego
– olej do smażenia
– przyprawa do mięsa mielonego
– sól
– czosnek granulowany
– ryż biały ekspresowy

Przygotowanie:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę przyciąć i zblanszować. Mięso wrzucić na patelnię i podsmażyć, z solą i przyprawą. Pod koniec smażenia dodać czosnek i fasolkę, razem poddusić ok. 5 min. Ryż wyłożyć na talerz, dodać fasolkę z mięsem.






Brak komentarzy: