piątek, 2 października 2015

Przepisy♥

♥ Chleb razowy z twarogiem i szczypiorkiem

Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania: 5 min

Składniki:

  • 2 kromki chleba razowego
  • 50 g sera twarogowego 
  • 4 rzodkiewki
  • kilka plasterków ogórka
  • szczypiorek
dodatkowo:
  • sok ze świeżo wyciśniętej marchwi
Przygotowanie:
  • Na chlebie układamy porcje twarogu posypujemy posiekanym szczypiorkiem
  • Rzodkiewki myjemy i kroimy w ćwiartki,ogórka kroimy w plasterki, można delikatnie posolić
  • Sok wyciskamy sokowirówką z dwóch marchewek
-----------------------------------------------------------------------------------------

♥ Warzywa po azjatycku

Składniki
  • 1 mały brokuł
  • 2 średnie marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 plaster kłącza imbiru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 6 łyżek rosołu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka ryżu basmati
  • po 1 łyżeczce posiekanej kolendry i ziaren sezamu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania
Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Oskrobane i umyte marchewki kroimy w podłużne plasterki. Czosnek i imbir obieramy, siekamy i dusimy w gorącym oleju. Następnie dodajemy brokuła i marchew, wlewamy rosół oraz sos sojowy i dusimy wszystko razem około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do warzyw dodajemy kolendrę i doprawiamy je solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, posypane podprażonym sezamem.
--------------------------------------------------------------------------------------------

♥ Marchewkowe spaghetti

Składniki
Marchewki myjemy i kroimy w słupki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy obrane i umyte marchewki. Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i dusimy na gorącym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (obranego ze skórki). Następnie dodajemy rosół i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Makaron z marchewką odcedzamy, zostawiając nieco wywaru, który dodajemy do cebuli z pomidorami, i tak powstałym sosem polewamy makaron. Całość posypujemy natką i parmezanem.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Makaron razowy z pesto

Składniki

60 g razowego makaronu
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
50 g papryki czerwonej
1 łyżka oliwy z oliwek
świeża bazylia
czosnek
sól, kolorowy pieprz do smaku
Stopień trudności




Czas przygotowania
Kaloryczność300
Białko22 g
Tłuszcz9 g
Węglowodany43 g
Błonnik2,5 g

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 11 minut. (Makaron powinien być lekko twardy).
2. Tuńczyka delikatnie rozdrobnić odsączyć, paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę, składniki połączyć i doprawić do smaku.
3. Bazylię, oliwę z oliwek, (najlepiej ekstra virgin), czosnek utrzeć w moździerzu lub zblendować na gładką masę i polać makaron.
4. Całość wyłożyć na talerz udekorować świeżą bazylią.

----------------------------------------


Pitta z kurczakiem w panierce i salsą


Pełnoziarnista pitta z kurczakiem w panierce i salsą
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10-15 minut
Danie dla: 4 osób
Na porcję:Kalorie: 319 kcal
Błonnik: 1,4g
Tłuszcze nasycone: 0,44g

Pitta z kurczakiem w panierce i salsą - składniki:- 125g rozkruszonej suchej bułki
- 2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw
- 400g piersi z kurczaka, pociętej na kawałki
- 1 jajko
- 8 pełnoziarnistych pitt podgrzanych na patelni lub tosterze
- 8 łyżek pomidorowej salsy
- sałata

Pitta z kurczakiem w panierce i salsą - sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekanik do 200 stopni.
2. Wymieszaj rozkruszoną bułkę z papryką i przyprawami.
3. Maczaj kawałki kurczaka najpierw w rozmąconym jajku, następnie w bułce.
4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż kawałki kurczaka w pewnej odległości od siebie.
5. Piecz przez 15 minut, aż wierzchnia warstwa się zrumieni a kurczak nie będzie surowy.
6. Podawaj w gorącej picie z salsą pomidorową i sałatą.




Brak komentarzy: