Dziś u mnie bardzo brzydka pogoda bo pada deszcz, na tą brzydką pogodę na moim blogu pojawią się przepisy i coś o kosmetykach.
Zapraszam do czytania;)
-------------------------------------------
Desery:
- Deser Tiramisu:
4 żółtka
4 czubate łyżki cukru
30 dag serka mascarpone lub zwykłego serka tłustego a mało kwaśnego, o bardzo jedwabistej fakturze
20 podłużnych, kruchych biszkoptów
2 szklanki okropnie mocnej, gorzkiej kawy
2 łyżki prawdziwego kakao [można zastąpić czekoladą w proszku]
2 łyżki likieru amaretto lub jakiegoś innego o mocnym aromacie - doskonałe efekty daje... malibu
Najpierw zaparzam bardzo, ale to bardzo mocną kawę. Kiedy kawa stygnie czas na utarcie żółtek z cukrem - ucieram je mikserem na średnich obrotach - trwa to dosyć długo - żółtka powinny zamienić się na jedwabisty krem, a cukier zupełnie rozpuścić. Do żółtek dodaję serek i dosyć delikatnie mieszam.Jeśli kawa już wystygła [powinna być zupełnie zimna] czas na finisz.Do kawy dodaję likier i zanurzam w niej na moment biszkopty. Mokre biszkopty układam jedną warstwą w naczyniu [można również użyć do tego pucharków] i na nie wykładam połowę masy jajowo - serkowej. Na tę masę kładę ponownie pomoczone w kawie biszkopty, zaś na nie układam pozostałą warstwę kremu.Całość posypuję kakao lub kawą.Deser nabędzie smaku po około 2 godzinach bytności w lodówce.
- Babeczki czekoladowo- sernikowe:
Składniki, około 9 babeczek:
Masa czekoladowa:
• 100 g masła
• 40 g kakao
• 100 g brązowego cukru
• 2 jajka
• 100 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
• 150 - 200 g sera twarogowego śmietankowego (np. zmielonego jak na sernik)
• 1 czubata łyżeczka mąki
• 3 łyżki białego cukru
• 1 białko jajka
oraz
• 1 słoik (250 ml) konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub wiśni w syropie
Składniki:
W rondlu z grubym dnem umieszczamy kawę, cynamon, cukier, czekoladę oraz masło. Delikatnie podgrzewamy aż składniki rozpuszczą się. Po zdjęciu z palnika, dodajemy jajka i szybko mieszamy aż masa będzie gładka. Do każdej z foremek na muffinki wkładamy po jednej łyżce ciasta i jednej łyżeczce zimnego nadzienia. Wszystko przykrywamy łyżką ciasta. Pieczemy je przez około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.
Ponownie w rondlu z grubym dnem podgrzewamy cukier puder oraz masło. Następnie dodajemy małe kawałki czekolady i rozpuszczamy. Wszystko mieszamy i wystudzamy. Kiedy babeczki wystygną maczamy je w polewie i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Zapraszam do czytania;)
-------------------------------------------
Desery:
- Deser Tiramisu:
4 żółtka
4 czubate łyżki cukru
30 dag serka mascarpone lub zwykłego serka tłustego a mało kwaśnego, o bardzo jedwabistej fakturze
20 podłużnych, kruchych biszkoptów
2 szklanki okropnie mocnej, gorzkiej kawy
2 łyżki prawdziwego kakao [można zastąpić czekoladą w proszku]
2 łyżki likieru amaretto lub jakiegoś innego o mocnym aromacie - doskonałe efekty daje... malibu
Najpierw zaparzam bardzo, ale to bardzo mocną kawę. Kiedy kawa stygnie czas na utarcie żółtek z cukrem - ucieram je mikserem na średnich obrotach - trwa to dosyć długo - żółtka powinny zamienić się na jedwabisty krem, a cukier zupełnie rozpuścić. Do żółtek dodaję serek i dosyć delikatnie mieszam.Jeśli kawa już wystygła [powinna być zupełnie zimna] czas na finisz.Do kawy dodaję likier i zanurzam w niej na moment biszkopty. Mokre biszkopty układam jedną warstwą w naczyniu [można również użyć do tego pucharków] i na nie wykładam połowę masy jajowo - serkowej. Na tę masę kładę ponownie pomoczone w kawie biszkopty, zaś na nie układam pozostałą warstwę kremu.Całość posypuję kakao lub kawą.Deser nabędzie smaku po około 2 godzinach bytności w lodówce.
- Babeczki czekoladowo- sernikowe:
Składniki, około 9 babeczek:
Masa czekoladowa:
• 100 g masła
• 40 g kakao
• 100 g brązowego cukru
• 2 jajka
• 100 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
• 150 - 200 g sera twarogowego śmietankowego (np. zmielonego jak na sernik)
• 1 czubata łyżeczka mąki
• 3 łyżki białego cukru
• 1 białko jajka
oraz
• 1 słoik (250 ml) konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub wiśni w syropie
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej (z wiśniami lub bez), cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
- W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.
- Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny lub do blaszanych foremek na mini tarty. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości. Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu (uwaga: foremki nie mogą być całkowicie wypełnione, gdyż ciasto urośnie jeszcze podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minuty.
- Ostudzić na metalowej kratce. Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem. Można jeść jeszcze ciepłe, można zamrażać.
Składniki:
- CIASTO
- 60 g mąki pszennej
- 75 g gorzkiej czekolady
- 40 g brązowego cukru
- 75 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- NADZIENIE
- 75 g brązowego cukru
- 75 ml kremówki 36%
- 50 ml miodu
- 25 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- wiórki czekoladowe
Przygotowanie
W rondelku umieszczamy masło, cukier oraz miód. Wszystko podgrzewamy
do momentu aż składniki rozpuszczą się i wtedy odliczamy jeszcze 5-10
minut. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i powoli wlewamy kremówkę i
wszystko mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.W rondlu z grubym dnem umieszczamy kawę, cynamon, cukier, czekoladę oraz masło. Delikatnie podgrzewamy aż składniki rozpuszczą się. Po zdjęciu z palnika, dodajemy jajka i szybko mieszamy aż masa będzie gładka. Do każdej z foremek na muffinki wkładamy po jednej łyżce ciasta i jednej łyżeczce zimnego nadzienia. Wszystko przykrywamy łyżką ciasta. Pieczemy je przez około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.
Ponownie w rondlu z grubym dnem podgrzewamy cukier puder oraz masło. Następnie dodajemy małe kawałki czekolady i rozpuszczamy. Wszystko mieszamy i wystudzamy. Kiedy babeczki wystygną maczamy je w polewie i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Mniam..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz