Składniki
1 sałata
2 marchewki
2 pory – biała część
2 łodygi selera naciowego
2 pomidory
1 pieczona pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
sok z 1/4 limonki
sól, pieprz, curry
Przygotowanie
Wszystkie warzywa należy umyć.
Pomidory kroimy na kawałki, pozostałe warzywa kroimy w cienkie paseczki.
Kurczaka kroimy w paseczki.
Wszystko mieszamy.
Sos do sałatki przyrządzamy z octu balsamicznego, oliwy i soku z limonki. Solimy, pieprzymy i dodajemy curry.
Dodajemy sos do sałatki i mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki
Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na talerz. Na porwaną sałatę nakładamy naszą sałatkę.
Pulpety z indyka z sosem jogurtowym na ogórkach
Składniki
0,5kg udźca z indyka bez kości
2 marchewki
2 łyżki pestek słonecznika
2 ogórki
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 pęczka kopru
sól, pieprz, kolendra, papryka słodka
Przygotowanie
Mięso, myjemy i kroimy w kostkę.
Marchew myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Marchew, mięso i czosnek miksujemy z kolendrą. Pod koniec miksowania dodajemy pestki słonecznika i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Umyty koper siekamy i połowę dodajemy do masy mięsnej i mieszamy.
Z masy mięsnej formujemy małe pulpety, a następnie gotujemy na parze przez 25 minut.
Umyte ogórki, kroimy w długie cienkie paski.
Jogurt mieszamy z octem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostały koper i mieszamy.
Na duży talerz wylewamy sos jogurtowy, na nim układamy wstęgi ogórka, a na ogórki kładziemy pulpety.
Duszona na parze pierś z kurczaka podana z cytrynowym sosem
Składniki na 2 porcje:
- 2 małe, pojedyncze filety z kurczaka
- 5 dag masła
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka octu
- 2 żółtka
- pół cytryny
- szczypiorek
- 40 dag mrożonych warzyw
- biały pieprz
- sól
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, ugotuj na parze lub w małej ilości lekko osolonego wrzątku.
2. Masło pokrój na kawałki, by rozmiękło.
3. W rondelku zagotuj wodę z octem. Wstaw garnuszek do gorącej kąpieli wodnej i ubij płyn z żółtkami. Powstałą masę lekko przestudź. Następnie, cały czas ubijając, dodawaj po kawałku masła. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
4. Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody.
5. Mięso krój na plastry. Podawaj z ugotowanymi warzywami. Całość polej przygotowanym sosem, posyp szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz