Sałatka z łososiem i papryką
10 dag mieszanki sałat
20 dag fileta z łososia
czerwona i żółta papryka
pęczek dymki
3 gałązki tymianku
3 gałązki estragonu
1/2 pęczka koperku
2 gałązki bazylii
oliwa
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
cytryna
sól, pieprz
Przygotowanie
Zioła umyj, osusz. Z bazylii oderwij listki, resztę posiekaj.
Łososia skrop sokiem z 1/2 cytryny, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i estragonem, odłóż na 30 minut do lodówki.
Mieszankę sałat opłucz, osusz. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Dymki oczyść, cebulki potnij w talarki, szczypior posiekaj.
Rozgrzej 3 łyżki oliwy, włóż łososia, smaż 5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni, podziel na kawałki.
Połącz sałatę, paprykę, dymki, szczypior, koperek, bazylię i łososia. W soku z pół cytryny rozpuść szczyptę soli dodaj musztardę, pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy, wymieszaj. Sałatę polej sosem, wymieszaj.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Sałatka z tuńczykiem, razowym makaronem i warzywami
230g drobnego razowego makaronu
4 cebule dymki, posiekane w paseczki
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
15g cukrowego grochu - pokrojonego
200g kukurydzy z puszki odcedzonej
170g tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego i rozdrobnionego
5 łyżek przecieru pomidorowego
łyżka oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
szczypta cukru pudru
2 łyżki posiekanej bazylii
czarny pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj razowy makaron al dente. Opłucz pod zimną wodą i odcedź. Wyłóż do głębokiego półmiska.
Pastę pomidorową zmieszaj z oliwą, octem, cukrem, bazylią i pieprzem w miseczce, aż wszystko się połączy. Polej makaron i dobrze wymieszaj.
Do makaronu dodaj cebulę dymkę, kukurydzę, paprykę, groszek i tuńczyka - delikatnie potrząśnij. Udekoruj paseczkami dymki.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Sałatka z serem camembert
Składniki:
sos:
2–3 łyżki dżemu porzeczkowego
1 łyżka miodu
szczypta pieprzu i soli
1 łyżeczka octu jabłkowego
3–4 łyżki oliwy lub oleju
sałatka:
sałata lub mix sałat
camembert
kilka plasterków sera lazur lub innego
1/2 szklanki orzechów, nasion dyni
10–12 pomidorków koktajlowych
przepis na nią: http://kotlet.tv/salatka-z-serem-camembert/
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Składniki:
kapusta pekińska,
jabłko,
papryka czerwona,
koperek,
szczypiorek,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny,
przyprawy,
zioła do sałatek.
Jak przyrządzić?
Kapustę pekińską kroimy we wstążki, a jabłko i paprykę w kosteczkę.
Siekamy szczypiorek i koperek.
Mieszamy oliwę, sok z cytryny, przyprawy do uzyskania gładkiego sosu, którym polewamy warzywa. Surówkę można pozostawić na godzinę w lodówce, aby warzywa nabrały smaku.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
2. Sałatka warzywna
Składniki:
- połówka posiekanej kapusty pekińskiej,
- 3 ogórki kiszone pokrojone w półplasterki,
- niewielkie pomidory pokrojone na ósemki,
- pęczek szczypiorku,
- pół czerwonej papryki (pokrojonej w paseczki),
- oliwa,
- pieprz, suszona bazylia, ewentualnie sól.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połącz w naczyniu, wlej niewielką ilość oliwy i przypraw dla smaku.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Sałatka z grillowanymi warzywami
Składniki na 2 osoby:
1 mieszanka sałat
1 duża pomarańczowa papryka
1czerwona cebula
1 cukinia
20 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
świeże liście oregano
ser typu parmezan w kawałku
przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie
sos: 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy
Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Wstaw na grilla i przypraw do smaku. Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem i dodaj grillowane warzywa i pieczarki. Całość posyp startym parmezanem i udekoruj listkami oregano.
10 dag mieszanki sałat
20 dag fileta z łososia
czerwona i żółta papryka
pęczek dymki
3 gałązki tymianku
3 gałązki estragonu
1/2 pęczka koperku
2 gałązki bazylii
oliwa
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
cytryna
sól, pieprz
Przygotowanie
Zioła umyj, osusz. Z bazylii oderwij listki, resztę posiekaj.
Łososia skrop sokiem z 1/2 cytryny, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i estragonem, odłóż na 30 minut do lodówki.
Mieszankę sałat opłucz, osusz. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Dymki oczyść, cebulki potnij w talarki, szczypior posiekaj.
Rozgrzej 3 łyżki oliwy, włóż łososia, smaż 5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij z patelni, podziel na kawałki.
Połącz sałatę, paprykę, dymki, szczypior, koperek, bazylię i łososia. W soku z pół cytryny rozpuść szczyptę soli dodaj musztardę, pieprz. Wlej 3 łyżki oliwy, wymieszaj. Sałatę polej sosem, wymieszaj.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Sałatka z tuńczykiem, razowym makaronem i warzywami
230g drobnego razowego makaronu
4 cebule dymki, posiekane w paseczki
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
15g cukrowego grochu - pokrojonego
200g kukurydzy z puszki odcedzonej
170g tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego i rozdrobnionego
5 łyżek przecieru pomidorowego
łyżka oliwy
2 łyżeczki octu balsamicznego
szczypta cukru pudru
2 łyżki posiekanej bazylii
czarny pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj razowy makaron al dente. Opłucz pod zimną wodą i odcedź. Wyłóż do głębokiego półmiska.
Pastę pomidorową zmieszaj z oliwą, octem, cukrem, bazylią i pieprzem w miseczce, aż wszystko się połączy. Polej makaron i dobrze wymieszaj.
Do makaronu dodaj cebulę dymkę, kukurydzę, paprykę, groszek i tuńczyka - delikatnie potrząśnij. Udekoruj paseczkami dymki.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Sałatka z serem camembert
Składniki:
sos:
2–3 łyżki dżemu porzeczkowego
1 łyżka miodu
szczypta pieprzu i soli
1 łyżeczka octu jabłkowego
3–4 łyżki oliwy lub oleju
sałatka:
sałata lub mix sałat
camembert
kilka plasterków sera lazur lub innego
1/2 szklanki orzechów, nasion dyni
10–12 pomidorków koktajlowych
przepis na nią: http://kotlet.tv/salatka-z-serem-camembert/
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Składniki:
kapusta pekińska,
jabłko,
papryka czerwona,
koperek,
szczypiorek,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny,
przyprawy,
zioła do sałatek.
Jak przyrządzić?
Kapustę pekińską kroimy we wstążki, a jabłko i paprykę w kosteczkę.
Siekamy szczypiorek i koperek.
Mieszamy oliwę, sok z cytryny, przyprawy do uzyskania gładkiego sosu, którym polewamy warzywa. Surówkę można pozostawić na godzinę w lodówce, aby warzywa nabrały smaku.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
2. Sałatka warzywna
Składniki:
- połówka posiekanej kapusty pekińskiej,
- 3 ogórki kiszone pokrojone w półplasterki,
- niewielkie pomidory pokrojone na ósemki,
- pęczek szczypiorku,
- pół czerwonej papryki (pokrojonej w paseczki),
- oliwa,
- pieprz, suszona bazylia, ewentualnie sól.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połącz w naczyniu, wlej niewielką ilość oliwy i przypraw dla smaku.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Sałatka z grillowanymi warzywami
Składniki na 2 osoby:
1 mieszanka sałat
1 duża pomarańczowa papryka
1czerwona cebula
1 cukinia
20 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
świeże liście oregano
ser typu parmezan w kawałku
przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie
sos: 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy
Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Wstaw na grilla i przypraw do smaku. Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem i dodaj grillowane warzywa i pieczarki. Całość posyp startym parmezanem i udekoruj listkami oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz