SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, GRANATEM I ORZESZKAMI PINII
z tartym serem pecorino i sosem balsamicznym
SKŁADNIKI
2 PORCJE
1 mieszanka sałat
50 g orzeszków pinii
250 g truskawek
1/2 owocu granatu
40 g twardego sera pecorino (lub parmezanu / grana padano)
sos balsamico: 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Orzeszki pinii zrumienić na suchej patelni (na małym ogniu, co chwilę mieszając, na koniec można wymieszać z łyżeczką oliwy aby nabrały połysku).
Mieszankę sałat wyłożyć do 2 talerzy, posypać ziarenkami granatu i zrumienionymi orzeszkami pinii. Dodać pokrojone truskawki i posypać tartym serem pecorino.
Polać sosem balsamicznym: ocet umieścić w garnuszku i gotować przez chwilę na małym ogniu aż zredukuje się o połowę. Odstawić z ognia, dodać miód lub syrop klonowy, oliwę, sok z cytryny, pieprz i wymieszać, ostudzić.
--------------------------------------------------------------------------
DWUKOLOROWY KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI
CZĘŚĆ CZERWONA (TRUSKAWKOWA):
200 g truskawek, opłukanych, bez szypułek
1 łyżka syropu z agawy lub cukru
1 łyżka soku z cytryny
CZĘŚĆ BIAŁA (BANANOWO-ANANASOWA):
1 nieduży banan, obrany
100 g miąższu ananasa bez skóry
2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Oddzielnie zmiksować część białą i czerwoną koktajlu, do szklanek nalać najpierw część białą a później czerwoną. Smacznego!
WSKAZÓWKI
Zamiast truskawek można użyć malin lub jagód.
--------------------------------------------------------------------------------------
1. Galaretka z truskawkami z dodatkiem wina i bitą śmietaną
Składniki:
pół kg truskawek
galaretka truskawkowa
pół szklanki wina (ulubione)
pół szklanki wody
bita śmietana (ubita lub w areozolu)
można posypać pokruszoną bezą
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ale dodać o połowę mniej wody.
Ostudzić. Dodać wino. W pucharkach ułożyć pokrojone truskawki. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, ewentualnie posypać bezą.
------------------------------------------------------------------------------------------
Deser truskawkowy
Składniki:
7 sztuk okrągłych biszkoptów
180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru)
250g mascarpone
50g białej czekolady
100g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy)
- kilka łyżek musu wylać na pokruszone biszkopty tak, by lekko je przykryć
- białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (zazwyczaj podgrzewam kilkukrotnie po 8-10 sekund, za każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia
- mascarpone krótko zmiksować, do ostygniętej (lecz płynnej) czekolady dodawać stopniowo mascarpone, za każdym razem mieszając do połączenia się składników
- krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy
- na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać
- na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt
- gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki i listkiem mięty
---------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka owocowa z truskawkami
Składniki:
Sałatka owocowa z truskawkami
banan 1 szt
kiwi 2 szt
truskawki 1,5 szkl
siemię lniane ziarna 1 łyżeczka
słonecznik ziarna 1 łyżka
sok z limonki 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Sałatka owocowa z truskawkami
Truskawki opłukać i osuszyć a następnie pokroić w ćwiartki. Banan i kiwi obrać ze skórki. Banana pokroić w pół plasterki. Kiwi pokroić w średnią kostkę.
Truskawki, banana i kiwi wymieszać wraz z sokiem z limonki i przełożyć do miseczek.
Na koniec posypać ziarnami siemienia lnianego oraz pestkami słonecznika.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
z tartym serem pecorino i sosem balsamicznym
SKŁADNIKI
2 PORCJE
1 mieszanka sałat
50 g orzeszków pinii
250 g truskawek
1/2 owocu granatu
40 g twardego sera pecorino (lub parmezanu / grana padano)
sos balsamico: 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Orzeszki pinii zrumienić na suchej patelni (na małym ogniu, co chwilę mieszając, na koniec można wymieszać z łyżeczką oliwy aby nabrały połysku).
Mieszankę sałat wyłożyć do 2 talerzy, posypać ziarenkami granatu i zrumienionymi orzeszkami pinii. Dodać pokrojone truskawki i posypać tartym serem pecorino.
Polać sosem balsamicznym: ocet umieścić w garnuszku i gotować przez chwilę na małym ogniu aż zredukuje się o połowę. Odstawić z ognia, dodać miód lub syrop klonowy, oliwę, sok z cytryny, pieprz i wymieszać, ostudzić.
--------------------------------------------------------------------------
DWUKOLOROWY KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI
CZĘŚĆ CZERWONA (TRUSKAWKOWA):
200 g truskawek, opłukanych, bez szypułek
1 łyżka syropu z agawy lub cukru
1 łyżka soku z cytryny
CZĘŚĆ BIAŁA (BANANOWO-ANANASOWA):
1 nieduży banan, obrany
100 g miąższu ananasa bez skóry
2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Oddzielnie zmiksować część białą i czerwoną koktajlu, do szklanek nalać najpierw część białą a później czerwoną. Smacznego!
WSKAZÓWKI
Zamiast truskawek można użyć malin lub jagód.
--------------------------------------------------------------------------------------
1. Galaretka z truskawkami z dodatkiem wina i bitą śmietaną
Składniki:
pół kg truskawek
galaretka truskawkowa
pół szklanki wina (ulubione)
pół szklanki wody
bita śmietana (ubita lub w areozolu)
można posypać pokruszoną bezą
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ale dodać o połowę mniej wody.
Ostudzić. Dodać wino. W pucharkach ułożyć pokrojone truskawki. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, ewentualnie posypać bezą.
------------------------------------------------------------------------------------------
Deser truskawkowy
Składniki:
7 sztuk okrągłych biszkoptów
180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru)
250g mascarpone
50g białej czekolady
100g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy)
- kilka łyżek musu wylać na pokruszone biszkopty tak, by lekko je przykryć
- białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (zazwyczaj podgrzewam kilkukrotnie po 8-10 sekund, za każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia
- mascarpone krótko zmiksować, do ostygniętej (lecz płynnej) czekolady dodawać stopniowo mascarpone, za każdym razem mieszając do połączenia się składników
- krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy
- na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać
- na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt
- gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki i listkiem mięty
---------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka owocowa z truskawkami
Składniki:
Sałatka owocowa z truskawkami
banan 1 szt
kiwi 2 szt
truskawki 1,5 szkl
siemię lniane ziarna 1 łyżeczka
słonecznik ziarna 1 łyżka
sok z limonki 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Sałatka owocowa z truskawkami
Truskawki opłukać i osuszyć a następnie pokroić w ćwiartki. Banan i kiwi obrać ze skórki. Banana pokroić w pół plasterki. Kiwi pokroić w średnią kostkę.
Truskawki, banana i kiwi wymieszać wraz z sokiem z limonki i przełożyć do miseczek.
Na koniec posypać ziarnami siemienia lnianego oraz pestkami słonecznika.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz