Wspólny obiad z moim narzeczonym
(Ryż zapiekany z rybą i sosem pomidorowym i sosem beszamelowym /połowa dania z sosem beszamelowym a połowa bez) )
-Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie
-Rybę ugotować z ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym, warzywami (przyprawić tymi przyprawami co lubicie wedle uznania). Pokroić na kawałki (małe) przed gotowaniem!
UWAŻAJCIE ŻEBY RYBA W TRAKCIE GOTOWANIA WAM SIĘ NIE ROZGOTOWAŁA!!!
-Zrobić sos pomidorowy (można zrobić z koncentratu pomidorowego bądź własny sos)
Pomidory ugotować na miękko, potem je przetrzeć przez sitko aby powstał wam przecier pomidorowy, ja dodałam tylko około 2 małe łyżeczki koncentratu pomidorowego plus zioła prowansalskie). Jak mówiłam róbcie wedle uznania.
-Ryż pomieszać z sosem pomidorowym
-Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek
-Wymieszany ryż z sosem pomidorowym włożyć do naczynia
-Ugotowane kawałki ryby obtoczyć w sosie pomidorowym, ułożyć w naczyniu na ryż
-Sos beszamelowy najlepiej zrobić przed samym zapiekaniem (połowa dania była z sosem beszamelowym ponieważ mój Artur lubi a ja nie bo pilnuje diety) . Jak chcecie możecie sos wylać na całe danie;)
Przepis na sos beszamelowy: http://ugotuj.to/ugotuj/158791667/sos+beszamelowy/p/
-Wszystko zapiekać w nagrzanym piekarniku do 160-170 stopni około 30 minut
SAMI ZOBACZYCIE CZY DANIE JEST GOTOWE PO TYM JAK SOS BESZAMELOWY ZACZNIE SIĘ ZAPIEKAĆ;)
-Do dania jest świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Nam to danie bardzo smakowało;) Niby nic wielkiego ani trudnego ale było pyszne;)
NIESPODZIANKA SIĘ UDAŁA;)
(Ryż zapiekany z rybą i sosem pomidorowym i sosem beszamelowym /połowa dania z sosem beszamelowym a połowa bez) )
-Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie
-Rybę ugotować z ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym, warzywami (przyprawić tymi przyprawami co lubicie wedle uznania). Pokroić na kawałki (małe) przed gotowaniem!
UWAŻAJCIE ŻEBY RYBA W TRAKCIE GOTOWANIA WAM SIĘ NIE ROZGOTOWAŁA!!!
-Zrobić sos pomidorowy (można zrobić z koncentratu pomidorowego bądź własny sos)
Pomidory ugotować na miękko, potem je przetrzeć przez sitko aby powstał wam przecier pomidorowy, ja dodałam tylko około 2 małe łyżeczki koncentratu pomidorowego plus zioła prowansalskie). Jak mówiłam róbcie wedle uznania.
-Ryż pomieszać z sosem pomidorowym
-Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek
-Wymieszany ryż z sosem pomidorowym włożyć do naczynia
-Ugotowane kawałki ryby obtoczyć w sosie pomidorowym, ułożyć w naczyniu na ryż
-Sos beszamelowy najlepiej zrobić przed samym zapiekaniem (połowa dania była z sosem beszamelowym ponieważ mój Artur lubi a ja nie bo pilnuje diety) . Jak chcecie możecie sos wylać na całe danie;)
Przepis na sos beszamelowy: http://ugotuj.to/ugotuj/158791667/sos+beszamelowy/p/
-Wszystko zapiekać w nagrzanym piekarniku do 160-170 stopni około 30 minut
SAMI ZOBACZYCIE CZY DANIE JEST GOTOWE PO TYM JAK SOS BESZAMELOWY ZACZNIE SIĘ ZAPIEKAĆ;)
-Do dania jest świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Nam to danie bardzo smakowało;) Niby nic wielkiego ani trudnego ale było pyszne;)
NIESPODZIANKA SIĘ UDAŁA;)