sobota, 23 maja 2015

Przepisy dietetyczne ;)

(Przepisy wzięłam z internetu, co niektóre z nich robiłam) ;) Polecam!

Sałatka z kalafiora i brokułów

Składniki:

  • kalafior,
  • brokuły,
  • 1 czerwona cebula,
  • sos włoski Knorra,
  • oliwa z oliwek
  • majonez light.

Jak przyrządzić?


Kalafior gotujemy, dodając nieco soli i łyżkę cukru - gotować tyle, aby był jędrny, a nie rozgotowany (10 min). Następnie w osolonej wodzie to samo z brokułami (5-7 min). Warzywa wyjmujemy z wody, dzielimy na małe różyczki i układamy w półmisku. Cebulę kroimy na cienkie wiórki i obficie posypujemy warzywa. Sos przygotowujemy wg przepisu i polewamy nim sałatkę.

Sałatka brokułowa

Składniki:

  • 450 g świeżych lub mrożonych brokułów,
  • 4 średnie pomidory,
  • 2 jabłka,
  • 4 jajka na twardo,
  • sos czosnkowy Winiary,
  • sól, pieprz.

Jak przyrządzić?


Brokuły gotujemy na półtwardo. Wyjmujemy je i odkładamy, żeby przestygły. W tym czasie pomidory, jajka i jabłka kroimy w równe ćwiartki. Dodajemy do tego brokuły (większe kawałki kroimy na pół). Do całości dodajemy cały słoik sosu czosnkowego Winiary. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy soli i pieprzu. Na koniec schładzamy.

Sałatka z kalafiorem i łososiem

Składniki

  • połowa kapusty pekińskiej
  • kalafior
  • ok. 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • orzeszki piniowe

Sałatka z owocami granatu
Składniki dla 2 osób:
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 2 owoce granatu
  • 200 g sera typu gorgonzola
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Mieszankę sałat wysyp na talerz. Ser pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Owoce granatu umyj - z jednego wydrąż pestki i dodaj do kompozycji, a z drugiego owocu wyciśnij sok i dodaj do niego miód oraz starty korzeń imbiru. Wymieszaj dokładnie i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.

Składniki na sałatkę z kurczakiem i mozzarellą:

  • pierś kurczaka
  • 5 dag płatków migdałowych
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • opakowanie małych kulek mozzarelli
  • opakowanie sałaty roszponki
  • po pół pęczka szczypiorku i natki
  • majonez

Sposób wykonania:

  1. Roszponkę opłukać, osuszyć przełożyć do salaterki. Natkę i szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
  2. Kulki mozarelli osączyć z zalewy, obtoczyć w posiekanej natce i szczypiorku, przełożyć do roszponki. Resztą natki i szczypiorku posypać sałatę.
  3. Usmażyć mięso: pierś kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i płatkach migdałowych. Usmażyć na rozgrzanym maśle. Położyć na wierzchu sałatki. Ozdobić kleksem majonezu.



Brak komentarzy: