(Przepisy wzięłam z internetu, co niektóre z nich robiłam) ;) Polecam!
Kalafior gotujemy, dodając nieco soli i łyżkę cukru - gotować tyle, aby był jędrny, a nie rozgotowany (10 min). Następnie w osolonej wodzie to samo z brokułami (5-7 min). Warzywa wyjmujemy z wody, dzielimy na małe różyczki i układamy w półmisku. Cebulę kroimy na cienkie wiórki i obficie posypujemy warzywa. Sos przygotowujemy wg przepisu i polewamy nim sałatkę.
Brokuły gotujemy na półtwardo. Wyjmujemy je i odkładamy, żeby przestygły. W tym czasie pomidory, jajka i jabłka kroimy w równe ćwiartki. Dodajemy do tego brokuły (większe kawałki kroimy na pół). Do całości dodajemy cały słoik sosu czosnkowego Winiary. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy soli i pieprzu. Na koniec schładzamy.
Sałatka z kalafiora i brokułów
Składniki:
- kalafior,
- brokuły,
- 1 czerwona cebula,
- sos włoski Knorra,
- oliwa z oliwek
- majonez light.
Jak przyrządzić?
Kalafior gotujemy, dodając nieco soli i łyżkę cukru - gotować tyle, aby był jędrny, a nie rozgotowany (10 min). Następnie w osolonej wodzie to samo z brokułami (5-7 min). Warzywa wyjmujemy z wody, dzielimy na małe różyczki i układamy w półmisku. Cebulę kroimy na cienkie wiórki i obficie posypujemy warzywa. Sos przygotowujemy wg przepisu i polewamy nim sałatkę.
Sałatka brokułowa
Składniki:
- 450 g świeżych lub mrożonych brokułów,
- 4 średnie pomidory,
- 2 jabłka,
- 4 jajka na twardo,
- sos czosnkowy Winiary,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Brokuły gotujemy na półtwardo. Wyjmujemy je i odkładamy, żeby przestygły. W tym czasie pomidory, jajka i jabłka kroimy w równe ćwiartki. Dodajemy do tego brokuły (większe kawałki kroimy na pół). Do całości dodajemy cały słoik sosu czosnkowego Winiary. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy soli i pieprzu. Na koniec schładzamy.
Sałatka z kalafiorem i łososiem
Składniki
- połowa kapusty pekińskiej
- kalafior
- ok. 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- orzeszki piniowe
Sałatka z owocami granatu
Składniki dla 2 osób:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 2 owoce granatu
- 200 g sera typu gorgonzola
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Mieszankę sałat wysyp na talerz. Ser pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Owoce granatu umyj - z jednego wydrąż pestki i dodaj do kompozycji, a z drugiego owocu wyciśnij sok i dodaj do niego miód oraz starty korzeń imbiru. Wymieszaj dokładnie i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Składniki na sałatkę z kurczakiem i mozzarellą:
- pierś kurczaka
- 5 dag płatków migdałowych
- jajko
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- opakowanie małych kulek mozzarelli
- opakowanie sałaty roszponki
- po pół pęczka szczypiorku i natki
- majonez
Sposób wykonania:
- Roszponkę opłukać, osuszyć przełożyć do salaterki. Natkę i szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
- Kulki mozarelli osączyć z zalewy, obtoczyć w posiekanej natce i szczypiorku, przełożyć do roszponki. Resztą natki i szczypiorku posypać sałatę.
- Usmażyć mięso: pierś kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i płatkach migdałowych. Usmażyć na rozgrzanym maśle. Położyć na wierzchu sałatki. Ozdobić kleksem majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz