Hej;)
Słodki post o czekoladzie;)
Słodkości, które wpadły mi w oko znalezione w internecie;)
--------------------------------------------------------
Kiwi w czekoladzie:
Pozostając w temacie obchodów święta czekolady nie mogę zaproponować Wam nic innego, jak tylko czekoladowy przysmak.. Domowe, czekoladowe fondue w postaci kiwi – lizaków w czekoladzie. Idealne na przyjęcie urodzinowe, spotkanie na ogródku, czy udekorowanie świątecznego stołu.
Składniki na 16 lizaków :
4 kiwi,
150 g gorzkiej czekolady,
40 g wyłuskanych, rozdrobnionych orzechów laskowych
Sposób przygotowania :
Czekoladę należy połamać na kawałki, a następnie rozpuścić w małym rondelku lub kąpieli wodnej na małym gazie.
Płynną czekoladę przelać do głębokiego talerza i ostudzić, aż będzie letnia.
Kiedy czekolada będzie stygnąć obieramy kiwi, obcinamy końcówki i kroimy każde na 6 plasterki.
Każdy z nich nabijamy na patyczek.
Następnie każdy tak przygotowany owoc zanurzamy w czekoladzie, a następnie w posiekanych orzechach laskowych.
Wystudzić do zastygnięcia masy.
Przed podaniem wstawić na 30min do lodówki.
---------------------------------------------------------------
Stopić czekoladę w kąpieli wodnej i wlać 250 ml ciepłego mleka.
Ubić pozostałe mleko z 1 szklanka przesianej mąki, proszku kakaowego,
cukier i sól. Wprowadź bita do piany z jajek i dobrze wymieszać.
Roztopić masło i dodać do ciasta razem z rumem i czekoladą rozpuszczoną.
Dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 godziny.
Rozgrzać patelnię, tłuszcz to z odrobiną oleju roślinnego.
Wlać 1 łyżkę ciasta, zrobić ruch kołowy patelnię, ciasto płynęła po powierzchni, gotować 1 minutę. Pancake szpachelki, aby przerzucić na drugą stronę i smażyć przez 30 sekund. Pieczemy naleśniki, aż ciasto jest zakończona. Naleśniki gotowy przenieść do miski z pokrywką, ostudzić całkowicie.
Bicz krem schłodzoną śmietanę z miksera, stopniowo dodając cukier waniliowy,
do stabilnych szczytów. Stopić białą czekoladę w kąpieli wodnej.
Wprowadzić rozpuszczoną czekoladę do śmietany, kontynuując ubij śmietany na najniższym mieszarce.
Montaż ciasto. Umieść jeden naleśnik na półmisku, cienką warstwę kremu, przykryć naleśnik, powtórz to dla wszystkich naleśniki. Płaszcz góra i boki ciasta z kremem, posypać wiórkami czekolady. Udekorować górze pozostała tort z strzykawki ciasta z dyszy, "gwiazda", maraschino cherry i liści mięty. Ciasto super na co najmniej 3-4 godziny.
Słodki post o czekoladzie;)
Słodkości, które wpadły mi w oko znalezione w internecie;)
Kiwi w czekoladzie:
Pozostając w temacie obchodów święta czekolady nie mogę zaproponować Wam nic innego, jak tylko czekoladowy przysmak.. Domowe, czekoladowe fondue w postaci kiwi – lizaków w czekoladzie. Idealne na przyjęcie urodzinowe, spotkanie na ogródku, czy udekorowanie świątecznego stołu.
Składniki na 16 lizaków :
4 kiwi,
150 g gorzkiej czekolady,
40 g wyłuskanych, rozdrobnionych orzechów laskowych
Sposób przygotowania :
Czekoladę należy połamać na kawałki, a następnie rozpuścić w małym rondelku lub kąpieli wodnej na małym gazie.
Płynną czekoladę przelać do głębokiego talerza i ostudzić, aż będzie letnia.
Kiedy czekolada będzie stygnąć obieramy kiwi, obcinamy końcówki i kroimy każde na 6 plasterki.
Każdy z nich nabijamy na patyczek.
Następnie każdy tak przygotowany owoc zanurzamy w czekoladzie, a następnie w posiekanych orzechach laskowych.
Wystudzić do zastygnięcia masy.
Przed podaniem wstawić na 30min do lodówki.
---------------------------------------------------------------
CAKE CHOCOLATE naleśniki z kremowym kremem czekoladowym
12 porcji
20 do naleśników o średnicy 19 cm
80 g gorzkiej czekolady (72%)
500ml mleka
1 i 1/4 łyżki. mąka pszenna
(Objętość Cup = 250 ml)
3 średnie jaja kurze
3 łyżki. litr. ciemny rum
2 łyżki. litr. cukier puder
2 łyżki. litr. masło
1 łyżka. litr. kakao w proszku
szczypta soli morskiej
olej roślinny do pieczenia naleśników
Do kremu:
600 ml śmietany (33% tłuszczu)
200 g białej czekolady
2 łyżki. litr. cukier waniliowy
Do dekoracji:
100 g gorzkiej czekolady (ruszt)
maraschino cherry
liści mięty w razie potrzeby
12 porcji
20 do naleśników o średnicy 19 cm
80 g gorzkiej czekolady (72%)
500ml mleka
1 i 1/4 łyżki. mąka pszenna
(Objętość Cup = 250 ml)
3 średnie jaja kurze
3 łyżki. litr. ciemny rum
2 łyżki. litr. cukier puder
2 łyżki. litr. masło
1 łyżka. litr. kakao w proszku
szczypta soli morskiej
olej roślinny do pieczenia naleśników
Do kremu:
600 ml śmietany (33% tłuszczu)
200 g białej czekolady
2 łyżki. litr. cukier waniliowy
Do dekoracji:
100 g gorzkiej czekolady (ruszt)
maraschino cherry
liści mięty w razie potrzeby
Stopić czekoladę w kąpieli wodnej i wlać 250 ml ciepłego mleka.
Ubić pozostałe mleko z 1 szklanka przesianej mąki, proszku kakaowego,
cukier i sól. Wprowadź bita do piany z jajek i dobrze wymieszać.
Roztopić masło i dodać do ciasta razem z rumem i czekoladą rozpuszczoną.
Dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 godziny.
Rozgrzać patelnię, tłuszcz to z odrobiną oleju roślinnego.
Wlać 1 łyżkę ciasta, zrobić ruch kołowy patelnię, ciasto płynęła po powierzchni, gotować 1 minutę. Pancake szpachelki, aby przerzucić na drugą stronę i smażyć przez 30 sekund. Pieczemy naleśniki, aż ciasto jest zakończona. Naleśniki gotowy przenieść do miski z pokrywką, ostudzić całkowicie.
Bicz krem schłodzoną śmietanę z miksera, stopniowo dodając cukier waniliowy,
do stabilnych szczytów. Stopić białą czekoladę w kąpieli wodnej.
Wprowadzić rozpuszczoną czekoladę do śmietany, kontynuując ubij śmietany na najniższym mieszarce.
Montaż ciasto. Umieść jeden naleśnik na półmisku, cienką warstwę kremu, przykryć naleśnik, powtórz to dla wszystkich naleśniki. Płaszcz góra i boki ciasta z kremem, posypać wiórkami czekolady. Udekorować górze pozostała tort z strzykawki ciasta z dyszy, "gwiazda", maraschino cherry i liści mięty. Ciasto super na co najmniej 3-4 godziny.
----------------------------------------------------------
;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz