Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie:
Składniki na naleśnikowe ciasto (około 12 -14 sztuk):
250 g mąki pszennej
1/2 l mleka
3 jajka
1 łyżka cukru
20 g roztopionego masła (najlepiej roztopić je na patelni, na której później usmażymy naleśniki)
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni naleśniki (bez dodatku tłuszczu!).
Składniki na masę serową:
250 g twarogu półtłustego
400 g serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek prosto z torebki ; )
Twaróg dokładnie rozetrzeć mikserem, aby był bardziej kremowy i nie
porobiły nam się później grudki w masie. (Można również zmielić go
maszynką.) Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę
budyniu. Dokładnie wymieszać.
Składniki na śmietanową masę:
150 ml śmietanki kremówki 30 %
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
Jajko rozbełtać widelcem, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
Na upieczone naleśniki nakładać po 1 łyżce serowej masy i zawijać w
ruloniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały
do siebie. Podana ilość wystarczyła mi na ułożenie 2 warstw w naczyniu :
) Całość zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180 C
piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 40 minut, aż śmietana zgęstnieje
i ładnie się zapiecze. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepsze
na ciepło! ; )
Składniki na malinowy sos:
400 g malin (mogą być mrożone)
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1-2 łyżki wody
opcjonalnie cukier do mrożonych malin (2 łyżki) choć ja preferuję kwaskowy posmak i nie dodaję
Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier
jeśli chcecie aby sos był słodki. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z
wodą i przelać do gorących malin. Gotować razem przez kilka minut i
zdjąć z ognia. Czasem, gdy maliny nie do końca mi się rozpadną całość
miksuję jeszcze blenderem.
--------------------------------------------------------------------------------------
kanapeczki
składniki:
- chleb lub długa bułka
- masło
- pomidorki koktajlowe (mogą być zwykłe pomidory)
- świeża mięta, bazylia lub zwykła przyprawa (bazylia, zioła prowansalskie, oregano)
- ser mozarella
- szynka
- opcjonalnie oliwa z oliwek i sałata rukola
przygotowanie:
chleb lub bułkę kroimy cienko, smarujemy masłem (lub skrapiamy oliwą z
oliwek), kładziemy plasterek sera mozarella, połówkę pomidorka
koktajlowego i na wierzch listek świeżej lub suszonej przyprawy lub
kawałek sałaty rukoli. na chlebek można dołożyć jeszcze plasterek
szynki.
------------------------------------------------------------------------------------------
Jajka faszerowane avocado
6 dużych jajek
1 małe dojrzałe awokado (ew. pół dużego)
1 łyżka masła
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 mała marynowana papryczka jalapeno
1 łyżeczka posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej natki kolendry
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Każde przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
Awokado natnij dookoła wzdłuż dochodząc nożem do pestki. Obie
połówki przekręć w przeciwne strony i rozdziel - w jednej z nich
zostanie pestka, wyrzuć ją. Łyżeczką wybierz miąższ i od razu skrop go
sokiem z limonki i posiekaj. Posiekaj też papryczkę jalapeno.
Żółtka utrzyj z masłem. Dodaj posiekany miąższ awokado, papryczkę,
szczypiorek, kolendrę i zamieszaj. Masę przypraw solą i pieprzem.
Białka jajek napełnij ze sporą "górką" masą, każde ozdób posiekanym szczypiorkiem, ułóż na eleganckim talerzu i podawaj.
-----------------------------------------------------------------------------------------------