czwartek, 12 lutego 2015

Obiady które zrobię w najbliższe dni plus drugie dania;)

Hej kochani, post inny niż zwykle, otóż w czerwcu jadę do mojego narzeczonego i po woli rozplanowuję sobie co będę gotowała na obiad ,jak widzicie troszkę pomysłów mam,
nie mogę się doczekać ale jeszcze 113 dni, na pewno zlecą szybko a my niebawem się spotkamy na 7 dni, nie mogę doczekać się jak będę mojemu facetowi przygotowywać obiady, śniadania,kolację,desery, itd... Powiem wam że zamierzam polubić gotowanie, zaczyna się to spełniać i jestem mega zadowolona! ;)

Wywar mięsny zwykły plus warzywa:

Składniki:


2 l wody, 800 g mięsa i kości, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, 1 cebula, 2 - 3 liście laurowe, 5 - 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu.

Można dodać: por, kapustę włoską, pomidor, pasternak, seler naciowy.

Sposób wykonania:


    Kości i mięso umyć, jeśli kawałki są za duże - rozdrobnić i umieścić w garnku z zimną wodą. Dodać przyprawy i gotować do miękkości - co najmniej 2 h, ale im dłużej, tym lepiej. 0.5 h przed końcem gotowania dodać oczyszczone i pokrojone warzywa. Po zakończeniu gotowania wywar przecedzić przez gęste sito, schłodzić i zebrać tłuszcz. Szczelnie zamknąć (np. w słoikach) i umieścić w lodówce. Taki wywar stanowi znakomitą bazę do zup.

1 zestaw obiadowy:

Krupnik
krupnik

Składniki:
2 litry zimnej wody
300 g - 350 g piersi kurczaka
włoszczyzna: plaster cebuli (1 cm), mały kawałeczek selera, 1 mała pietruszka, 2 średnie marchewki, kawałek liścia kapusty
2 średnie ziemniaki
3 łyżki masła
1 listek laurowy, 3 ziela angielskie
100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)


Przygotowanie:
  • Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2 - 3 cm kawałki. Zagotować, zszumować i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę. Gotować przez 20 minut.
  • Włożyć obrane i pokrojone w plasterki marchewki, pokrojony liść kapusty oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą (około 1/2 - 2/3 łyżeczki) i zagotować. Gotować przez 5 minut.
  • Dodać 2 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza nie napęcznieje (około 4 - 5 minuty), gotować zupę ciągle mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 - 25 minut. Odstawić z ognia i dodać resztę masła (1 łyżkę) oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek (uwaga: zioła te zmieniają smak zupy, lepiej więc dodawać je ostrożnie, np. po spróbowaniu lub w trakcie jedzenia). Na koniec można posypać koperkiem do ozdoby.
Drugie danie:

- Ziemniaki z masełkiem
- Kotlety mielone 
- Sałatka pomidor, rzodkiewka, zielony ogórek skropione sokiem z cytryny i oliwą
- Herbata zielona

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zupa pomidorowa z ryżem

Parówki zapiekane w bułce i jajku
Sałatka z ogórka zielonego i rzodkiewki
Herbata kolorowa

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żurek, do tego jajka ,grzanki z chleba

A na drugie:
Podsmażana kiełbaska a do tego sos tatarski 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drugie danie:

Kotlet schabowy posypany oregano
Brokuły z masełkiem
Ryż


Brak komentarzy: