środa, 28 lutego 2018

Przepis na ciasto

Ciasto cytrynowe

- 200 g mąki 
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- Cukier puder do posypania ciasta lub jakaś polewa

1. Jaja miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy, następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny
2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wylewamy masę ciasta
3. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni
4. Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem lub ozdobić wedle własnego uznania

SMACZNEGO

Brak komentarzy: